LYHYESTI RC-AUTOILUSTA

Rc-autoilua, eli radio-ohjattavia autoja, voi harrastaa monella eri tavalla sekä eri tasolla. Toiselle rc-autoilu tarkoittaa kotipihassa omaksi iloksi suttaamista ja toinen tavoittelee siitä ammattia. Maailmalla rc-kilpailut ovat erittäin kovatasoisia ja niissä kilpailee menestyksekkäästi myös Fullspeedin jäseniä sekä muita suomalaisia.

Kuinka tutustua harrastukseEn

Fullspeedin radalla järjestetään viikottain aloittelijailtoja, joissa on kerhon jäseniä kertomassa harrastuksesta ja ajamista pääsee kokeilemaan ilmaiseksi omalla tai kerhon autolla.

Useamman kerran vuodessa kerhon radoilla järjestetään kilpailuita, joihin on vapaa pääsy. Tämä on myös oiva tapa tulla tutustumaan miltä radalla ajaminen parhaimmillaan näyttää!

Myös alan liikkeet tarjoavat hyvää opastusta harrastuksessa alkuun pääsemiseksi. Ehdottomasti kannattaa käydä vierailemassa Fullspeedin radan yhteydessä sijaitsevassa Hobbyfactoryssä. Lisäksi verkossa palvelevat Hobbyfactory, Euro-rc sekä Future-rc.

Krossiauto vauhdissa Vantaan Vauhtipuiston krossiradalla

Krossiauto vauhdissa Vantaan Vauhtipuiston krossiradalla

Monia Erilaisia tapoja harrastaa

Radio-ohjattavilla autoilla voi harrastaa ajamista melkeinpä missä tahansa. Pienimmät autot sopivat sisätiloihin ja ulos löytyy kullekin alustalle oman tyyppisensä auto. Autoilla voidaan ajaa tarkkuus ajoa kalliolla tai sitten päästellä kovempaa vauhtia radalla tai missä tahansa vapaassa maastossa. Yksi asia pätee kuitenkin joka paikassa, että harrastaminen on mukavinta yhdessä.

Vapaa Rällääminen pihassa, lavangon bäshäys radalla tai missä vain

Rällääminen on kivaa ja näyttävää. Tähän tarkoitukseen harrastekaupoista löytyy ajovalmiita RTR-autoja, eli ajovalmiita Ready-To-Run/Race-autoja. Niillä voi temppuilla kotipihassa, parkkipaikoilla, hiekkakuopilla tai missä vain. Yksi hurjimmista maastopeleistä lienee Arrma Kraton, jolla voi tehdä näyttäviä hyppyjä ja osaavissa käsissä kiertää kilparataakin. Asfalttillekin löytyy omat autonsa, joilla voi vaikka tavoitella satojen kilometrien huippunopeusennätyksiä. Kesä on parasta aikaa ulkona ajeluun, mutta talvellakin sisähallimme tarjoaa maailmanluokan tilat rata-ajoon. Kesällä kerholla on Lavangon rata-alueella kaikille ilmainen rälläysrata.

Fullspeedin radoilla ajaminen

Fullspeedin toiminta keskittyy rata-ajoon. Rata-ajo ei välttämättä tarkoita kilpailemista, vaan rataa voi kiertää vain omaksi ilokseen käymättä kilpaluissa. Kullakin radalla on käytössä tiuhaan vaihtuvat ajovuorot, joten kaikki pääsevät ajamaan oman tasoisten kuskien kanssa samaan aikaan.

Kerhollamme on toimintaa ympäri vuoden. Talvella on käytössä Hakkilan sisäradat ja kesällä Vantaan vauhtikeskuksen radat sekä Tattarinsuon rata.

Erityyppisiä rc-autoja

Marketeista ostettavat leluautot eroavat kilpa-autoista kuin yö ja päivä. Kilpa-autoissa käytetään monia samantyyppisiä ratkaisuja kuin oikeissakin autoissa, ja autoja on sekä nelivetoisina, etuvetoisina että takavetoisina. Autoissa on tasauspyörästöt, öljytäytteisiä iskunvaimentimia, erillisjousitusta, ohjauskulmien säätömahdollisuuksia jne. lähes rajattomasti valmistajasta ja tyypistä riippuen. RC-autoissa käytetään sekä poltto- että sähkömoottoreita. Osa autoista on suunniteltu kilpailuihin, osa perusharrastukseen.

Fullspeedin radoilla käytettävät autot voidaan jakaa kahteen pääryhmään: maastoautot (off-road) ja rata-autot (on-road). Rata-autoilla ajetaan nimensä mukaisesti kovapintaisella asfaltti- tai mattoradalla. Off road -autoilla ajetaan puolestaan maastoradalla, jolle on rakennettu hyppyreitä.

Maastoradoilla kulkevat "off road" autot

Maastoradalla kulkevia autoja ovat esim. Monster Truck-, Short Course Truck-, Stadium Truck- ja Buggy-tyyppiset autot.

Monstereissa on isot renkaat ja korkea maavara. Nämä autot sopivat pääasiassa kotipihassa suttaamiseen, mutta näillä sopii oikein hyvin tulla mukaan aloittelijailtoihin.

Short Course Truck- sekä Stadium Truck -typpiset autot ovat samankaltaisia kuin Monsterit, ja monet ostavat tälläisen ensimmäiseksi autokseen. Näiden autojen etu on siinä, että niillä voi ajaa kotipihan lisäksi myös kilparadalla.

Buggyt eli krossarit ovat nopeita ja tehokkaita. Ne on suunniteltu kilpa-autoiksi. Sisällä ajetaan 1/10-kokoluokan autoilla ja ulkoradoilla 1/10 sekä 1/8 luokissa.

Rata-autot, eli “On RoaD” autot

Touringautoja sisäradalla

Touringautoja sisäradalla

Touring-autot muistuttavat henkilöautoa ja ne on tarkoitettu kovalla alustalla ajettaviksi. Ne ovat erittäin nopeita ja kevyitä. Touring-autojen lähin esikuva on DTM-luokka ennemmin kuin Sport-2000-luokka sillä erotuksella, että touring-autot ovat yleensä nelivetoisia. Autoissa on kevyt polykarbonaattimuovinen (lexan-muovinen) kori, jonka kukin voi maalata oman mielensä mukaan.

Touring-autot ovat yleensä 1/10- tai 1/12-kokoisia.

Fullspeedistä löytyy harrastajia myös isompiin ulkona ajettaviin luokkiin, kuten 1/8 sekä 1/5 polttomoottoriautot.